Acuarelele sunt o necesitate in viata unui copil

Cand ne gandim la copilarie, ne gandim la scoala si la timpul liber petrecut afara. Ne gandim la joaca si la jocurile sau jucariile cu care nu jucam. Pentru parinti jucariile aruncate peste tot sau imprastiate pe jos sunt un cosmar. Copiii se joaca, iar ei trebuie sa faca ordine in urma lor. Uneori joaca, modul de relaxare se intampla si la scoala. Multi dintre noi ne amintim cu drag de orele de desen la care pictam. Nu cream opere de arta, dar ne placea pur si simplu procesul de a picta.

acuareleAcuarelele sunt acele culori cu care reusesc copiii sa murdareasca totul in jurul lor, atunci cand sunt lasati nesupravegheati sau cand sunt prea mici si nu stiu ce fac mai exact. Copiii folosesc acuarelele pentru a picta anumite desene sau planse special create in acest scop. Copiii iubesc acuarelele si pentru ei aceste culori sunt magice. Le place sa coloreze si sa deseneze tot ce prind.

Cred ca toate mamicile stiu cum este sa stearga toata masa, obiectele si pensulele murdare de acuarelele pe care le imprastie copiii. Mai mult trebuie sa stearga foarte bine masa dupa ce copiii picteaza deoarece copiii depasesc liniile colii sau apa pe care o varsa din pahar. Copiii in general nu privesc lucrurile ca noi, adultii si nu au grija de lucruri, de casa atunci cand se joaca. Nici nu sunt constienti ca au facut mizerie. Ei trebuie sa se bucure de vremea copilariei deoarece este cea mai frumoasa, mai seninsa si mai lipsita de griji perioada a vietii.

Se stie ca atunci cand se picteaza, culorile au o nuanta mai intensa, dar asta dureaza doar cand plansa este umeda. Ea se va pali si isi pierde din intensitate odata ce se usuca. Orice pictura devina mai putin interesanta dupa ce se usuca. Trebuie sa invete sa estimeze intensitatea si luminozitatea acuarelelor, dar asta se invata cu timpul. Desi pare usor, pictatul nu este o activitate la indemana oricui. Adica toata lumea poate picta, dar nu toti vor picta opere de arta, tablouri care sa merite sa fie expuse in galerii de arta.

Bineinteles ca este nevoie de multa practica si exercitiu in pictatul cu acuarelele. Acuarele se usuca foarte repede si nu mai pot fi corectate dupa ce s-au uscat, tocmai de aceea este nevoie de multa grija si atentie. Profesorii ii invata pe copii in fiecare ora cum sa urmareasca liniile pe care si le deseneaza drept contur. Este foarte important sa aiba indrumare in timp ce picteaza. In linii mari trebuie sa urmeze niste reguli, dar ce picteaza si modul in care exprima un obiect este la alegerea lor. Imaginatia inseamna totul in pictura.

Culorile trebuie testate inainte de a picta. Acuarelele uscate sunt mereu solubile si acuarelele vin in diferite forme, marimi. Acuarele sunt acele vopsele care dupa aplicarea pe hartie raman transparente. Deoarece albul este dat doar de albul hartiei si nu de o vopsea in sine, este recomandat sa pictam mai intai cu acuarelele de culoare deschisa, iar pe cele inchise sa le lasam la urma. In functie de cat de intensa vrem sa fie culoarea putem sa o diluam cu apa pentru o nuanta deschisa sau sa o folosim cu foarte putina apa pentru o culoare intensa, densa, inchisa.

Este recomandat ca dupa fiecare sedinta de pictura sa ne spalam foarte bine pensulele si sa stergem acuarelele daca le-am murdarit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *