AFLA pasii de autopalpare pentru depistarea cancerului la san !

Stiati ca varsta, istoricul familial, terapiile iradiante sau afectiunile pre-maligne ale sanului  sunt factori care pot influenţa aparitia cancerului la san? AFLA tehnicile de autopalpare, pe care le puteti face chiar dumneavoastra!
tehnici de autopalpare

Dr. Kemal Raşa spune: “1 din 8 femei dezvolta in prezent cancer de san. Palparea este una dintre cele mai eficiente metode de preventie si diagnosticare precoce”. După cancerul de piele, cancerul de san este afectiunea cu cea mai mare incidenta in randul femeilor. Este recomandata  palparea lunara, indiferent de varsta, si examinarea medicala anuala, mamografia şi ecografia pentru toate femeile de peste 40 de ani.

„Riscul de a dezvolta cancer de san creste odata cu inaintarea în varsta. Femeile trebuie sa-si examineze lunar sanii prin autopalpare, iar după varsta de 40-50 de ani sa mearga la consulturi medicale regulate”.

Examinarea sânului prin autopalpare se face lunar, in a zecea zi a ciclului menstrual, atunci cand sanii nu mai sunt tensionati. „Pentru a observa posibile modificari la nivelul sanului este necesara palparea sanului printr-o simpla apasare, dar cu miscari diverse, pe toata suprafata sanului, timp de 5-7 minute. Exisita cativa pasi recomandati:

PASUL1. Stand in picioare, in fata unei oglinzi, observati atent orice secreție mamelonară, contracție, adâncitură, orice stare anormală cum ar fi riduri sau semne pe piele;

PASUL 2. Ridicaţi mâinile deasupra capului și împingeți capul înainte pentru a întinde muşchiul. Analizaţi cu atenţie sânii. În această poziţie se observă cel mai bine dacă există  modificări.

PASUL 3. Lăsaţi mâinile ferm pe spate. Aplecați-vă ușor înainte şi scoateți umerii și coatele în față. Şi prin aceste manevre observați dacă există o schimbare în mărimea sânilor  sau o oarecare modificare anormală a acestora. Procedând astfel ,mușchii pieptului trebuie să fie dilatați.

PASUL 4. Ridicați  umărul stâng. Cu al treilea și al patrulea deget de la mâna dreaptă palpați în cercuri mici pe marginea exterioară a mamelonului şi apoi in zona axilei (sub braț) pentru examinarea zonei dintre piept și axilă. Urmați aceeași procedură şi la celălalt sân

PASUL 5. Strângeți uşor mamelonul şi observaţi dacă există scurgeri. Urmați aceeași procedură şi la celălalt sân

PASUL 6. Examinaţi sânii și în poziţia întins. Aşezaţi o pernă sub umăr şi brațul sub cap. Cu cealaltă mână palpaţi  sânul folosind aceleași mișcări din punctul 4 şi 5 de mai sus.

Structura sânului ne poate împiedica uneori să ne facem o imagine clară dintr-o mamografie, caz în care apelăm la rezonanţa magnetică”, a mai precizat  Dr. Kemal Raşa.

Orice modificare apărută la nivelul sânului trebuie investigată. Nodulii mamari pot semnala o afecţiune, însă poate fi vorba şi de una benigna. În faze avansate, cancerul de sân se manifestă şi prin pigmentări ale pielii, noduli axilari, fluid care se scurge din sân sau retracţii ale pielii.

 femieTratamente personalizate

Potrivit specialiştilor în oncologie de la Centrul Medical Anadolu, cea mai nouă abordare medicală în terapia cancerului constă în terapia personalizată, care creşte speranţa de viaţă cu 25-40%, în funcţie de tipul tumorii şi instrumentul terapeutic. Tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil şi fiind mai eficient, mai puţin toxic şi mai accesibil. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *