Alege Matei Electrostatic pentru calitate

Vopsirea in camp electrostatic a fost folosita in mediile controlate de fabrici de mai multi ani. Abia in ultimul deceniu, au fost dezvoltate echipamente mobile, care au permis ca acoperirea sa fie aplicata electrostatic in aproape orice situatie, in orice locatie.

Vopsirea in camp electrostatic nu este cea mai ieftina metoda de aplicare a unei acoperiri de suprafete metalice, dar poate fi de fapt cel mai rentabil, deoarece exista foarte putine pregatiri necesare pentru a proteja zona de vopsit si nu exista putine sau deloc surplus de pulverizare si totul ramane curat dupa aceea.

Pictura electrostatica determina un minim de intreruperi la locul de munca, fie ca este o fabrica, unde echipamentul urmeaza a fi returnata la fosta sa glorie, sau un birou in care fietele si alte obiecte metalice vor fi prestate din nou frumos.

Pentru vopsirea prin pulverizare electrostatica este necesara o pulverizare catmai fina.La pulverizarea clasica(pneumatica,hidraulica), gradul de dispersare alparticulelor de vopsea este mare,iar pierderile de material de vopsire,considerabile. La vopsirea electrostatica Matei electrostatic prin pulverizare, particulele de vopsea sunt supuseactiunii a doua forte: forta centrifuga datorata cupei pulverizatoare si fortaelectrostatica generata de campul electric.

matei electrostaticForta centrifuga cauta sa disperseze in directie radiala particulele de vopsea;forta electrostatica directioneaza particulele de vopsea paralel cu axa de rotatie acupei.Asupra particulelor de vopsea actioneaza forta rezultanta a celor doua.Particulele fine sunt concentrate in zona centrala a piesei,iar particulele dedimensiuni mai mari , catre zonele marginale ale piesei.

Distanta dintre cupa pulverizatoare si suprafata piesei trebuie sa fie minimum250 mm. pentru a evita aparitia descarcarilor electrice.Metoda se aplica pentru piese cu configuratie geometrica simpla, plase desarma,piese tip gratar.Directia axului cupei este perpendiculara pe suprafata piesei.Inclinarea sub ununghi mare, poate deturna pulberea de vopsea in directia vopsitorului.Rentru a largiaria de dispersie, cupa pulverizatoare poate fi prevazuta cu electrozi auxiliari,dispusi radial.Vopseaua utilizata la vopsirea electrostatica trebuie sa prezinte rezistivitateelectrica redusa , iar punctul de aprindere sa fie minimum 21 grade.

Vopsirea prin pulverizare electrostatica se caracterizeaza prin urmatoarele: operatia de vopsire se poate executa automat, se realizeaza economie de vopsea de 30-40% in raport cu vopsireaprin pulverizare pneumatica,  manopera se reduce considerabil,  instalatia sre pret de cost ridicat, sunt necesare retusari ale operatiei de vopsire,  metoda se aplica numai in productie de serie mare.

Unul dintre marile avantaje ale vopselelor pulbere este rezistenta in timp, desigur, pentru fiecare mediu sau mod de folosinta de recomanda cate un alt tip de pulbere. Cele mai folosite tipuri de pulbere sunt :

– Vopseaua pulbere poliesterica ( recomandata pentru mediul exterior, rezista la diferente de temperaturi, nu-si pierde culoarea in contact cu lumina soarelui si are o rezistenta medie la actiuni mecanice )

– Vopseaua pulbere epoxi-poliesterica ( recomandata pentru mediul interior, are o rezistenta marita la actiuni mecanice dar nu-si mentine culoarea in mediul exterior )

– Vopsea pulbere siliconica ( se aplica pe piese metalice utilizate in medii cu temperaturi foarte ridicate, nu se recomanda folosirea acestei pulberi pentru mediul exterior )

– Vopsea pulbere poliuretanica ( recomandata pentru mediul exterior, este mult mai rezistenta decat cea poliesterica si are o rezistenta mecanica marita).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *