Ce importanta are LAUDA si INCURAJAREA copiilor?

DESPRE LAUDA si INCURAJAREA copiilor nostri, IMPORTANTA acestor doua lucruri care par atat de simple, insa atat de neglijate! AFLA cat de important este sa-ti lauzi propriul copil si sa-l incurajezi.LAUDA si INCURAJAREA copiilor

Laudele aduse celor mici sunt extrem de importante. Incurajarile si lauda ajuta foarte mult in dezvoltarea psihosociala a copiilor si consolideaza stima de sine. De remarcat este urmatorul lucru: si aceste Laude si incurajari trebuie sa le facem intr-o anumita limita. Care este diferenta dintre lauda si incurajare?

LAUDA este o „incurajare” de moment, pe cand, INCURAJAREA este o activitate constanta, prin care, noi, adultii le transmite copiilor, faptul ca avem incredere in ei. Copiii au nevoie de sprijinul nostru, sa stie ca avem incredere in ei, vor sa se stie apreciati si se bucura cand facem acest lucru. Insa, exista limite si precizari.

In primul rand, LAUDA nu trebuie sa fie transformata dintr-o lauda la adresa copilului, cu o lauda „mascata” la adresa dumuneavoastra, de exemplu: „Vai, sa vedeti ce stie copilul meu sa zica, cate poezii stie el” si sa-l mai si puneti sa zica in fata tuturor. GRESIT! In acel moment, nu copilul este pus in atentie, ci dumneavoastra. De cele mai multe ori, copilul se rusineaza si nu spune poezia, intrucat, copiilor nu le place sa fie pusi ” ca la expozitie”, doar ca sa fie atins orgoliul parintilor, iar ei, se prind repede de acest lucru.

In al doilea rand, nu -i laudati pe cei mici doar atunci cand se conformeaza exlusiv dorintelor dumneavoastra.

Cu cat cresc copiii, cu atat ne este mai greu sa observam ceea ce ne place la ei, insa devenim mai atenti la doar la lucrurile care nu corespund asteptarilor noastre. Observand doar greselile, nu facem altceva decat sa le atragem atentia asupra lucrului facut rau. Copilul simte c anu sunteti multumit de el si de faptul ca nu e bun la ceea ce face. Aici apare lipsa de incredere in sine.

Trebuie mereu sa observati stradania copilului si sa vedeti progresele lui, chiar daca mai are pana sa atinga asteptarile dumneavoastra. Atuncci cand copilul isi face temele singur, sau are o activitate in casa este bine sa-i apreciem la momentul respectiv, sa-i laudam cat de frumos scriu, sau fac anumite lucruri in casa: „Ce frumos si linistit te-ai jucat astazi, dar acum trebuie sa le pui jucariile la locul lor.”

Incurajarea vizeaza viitorul propriului copil, asadar este foarte importanta! Cand este pus in fata unei situatii dificile cuvintele: „Am incredere in tine, si stiu ca iti vei da toata silinta” ! il ajuta sa castige si mai multa incredere in el.

De multe ori, parintii gresesc cand lauda fara un suport anume. Nu le spuneti „Bravo” fara sa va uitati la ceea ce a facut, nu dati un simplu „foarte bine” doar ca sa va lase in pace si nu-l obisnuiti de mici cu laude exagerate! Cand va intra in colectivitate impactul va fi devastator!

Laudati-l si incurajati-l justificat, pentru a-i ajuta sa progreseze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *