Cum e viata barbatilor la o varsta inaintata?

Oricat ne-am dori, pocesul de imbatranire si schimbarea ritmului de viata nu pot fi oprite. Cursul vietii nu poate fi schimbat, insa daca investim in propria persoana pe parcursul ei, putem sa ne bucuram de activitati, preocupari si interese care ne tin activi.

Majoritatea barbatilor nu sunt pregatiti de schimbarile etapei de varsta- unii dintre ei se simt aceleasi persoane ca la 20 de ani, dar intr-un exterior transformat pe parcursul anilor. Transformarile la nivel fizic si psihic sunt determinate de dinamica vietii, care implica atat pierderi, cat si achizitii. Acestia se trezesc in fata unei crize de timp, si unii nu isi mai gasesc locul din cauza schimbarilor de rutina, trebuind sa faca fata constant schimbarilor.

Studiile psihologice au constatat ca sunt doua crize majore in cadrul dezvoltarii omului: adolescenta si viata adulta tarzie care face trecerea spre batranete. A doua varsta plasata intre 50-60 de ani este perioada in care majoritatea barbatilor isi incheie viata profesionala.

Adaptarea la aceste modificari care se produc pe plan social si personal depinde de resursele emotionale personale care sunt disponibile si de modul in care sunt folosite de fiecare individ in parte.

Psihologii sustin ca: “Varsta de 50 de ani este o perioada de tranzitie. Persoana poate simti anxietate la apropierea pensionarii, stari depresive, senzatii de declin energetic asociate cu pierderile prin care poate trece o persoana in aceasta perioada: plecarea copiilor de acasa sau moartea parintilor”.

La unii barbati, pot aparea sentimente de neputinta sau de inferioritate, slabiciune si neajutorare, acestea afectand performantele la nivel profesional, cognitiv, fizic si emotional.

Si la barbati, dar si la femei, se produc schimbari de ordin hormonal si fizic. Diminuarea tonusului muscular, scaderea nivelului hormonilor de tip sexual si transformarea aspectului fizic sunt o parte din schimbarile suferite de acestia. In urma lor, la majoritatea oamenilor se modifica perceptia de sine.

Barbatii, comparativ cu femeile, sunt mai interesati de problemele interioare, avand tendinta de a cauta resurse personale pentru a solutiona anumite situatii si isi exprima mai putin fricile si anxietatea. In general, asteptarile sociale amplifica acest tip de tensiuni. Imaginea barbatului trebuie sa fie dominata de independenta, de putere, de autonomie- conform societatii actuale. Femeile se manifesta prin stari de disconfort fizic si psihic, frustrari, anxietate, indispozitii. Acestea trec si prin schimbari hormonale importante ca si menopauza.

Conform psihologilor, o persoana e sanatoasa atunci cand ia cotact cu nevoile sale: “Ca psihologi gestaltisti, putem spune ca o persoana este mai sanatoasa atunci cand se afla in contact cu nevoile sale si cu mediul sau si este capabila sa se ajusteze creativ la situatia de schimbare continua.”

In ceea ce priveste schimbarile fizice si hormonale, barbatii pot suferi de disfunctii erectile, aceasta afectiune cauzand anxietate, depresie, dorinta de izolare sociala si de inchidere in sine. Cultivarea relatiilor reprezinta un proces care se deruleaza de-a lungul vietii, dar din cauza dorintei de a se izola, unii barbati refuza contactul si se indeparteaza de partenera de viata.

Specialistii sunt de parere ca, in cazul aparitiilor anumitor boli la varste inaintate, cum ar fi impotenta, cea mai mare parte a barbatilor nu solicita ajutorul unui specialist, pentru ca acestia considera aparitia afectiunii inevitabila din cauza batranetii. De asemenea, ei nu recurg la medici specialisti din cauze financiare sau psihologice (cauzate de neajunsuri, anxietate, sau depresie).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *