Bace Toghiere sufletul aradenilor!

BACE TOGHIERE. Creatiile in grai popular ale diaconului Gheorghe Hodrea si farmecul nostalgiei prin care le exprima, incanta cititorii aradeni.

Născut dintr-o simplă idee, “Bace Toghiere” a pornit “la drum” în luna aprilie a anului 2007. Parte real, parte imaginar,bace Toghiere este personajul principal din “Poveşchile lu’ Bace Toghiere”, pe care le gasiti si pe  www.bacetoghiere.ro ,scurte

povestioare hazlii, care nu fac altceva decât să ne readucă în lumea satului de azi, dar mai cu seamă de altădată, printre tradiţiile şi obiceiurile cu care au crescut atâtea generaţii.
Printr-o concurenţă fericită de împrejurări, poveştile au intrat în casele şi în  sufletele cititorilor săptămânalului „Flacăra Roşie”, prin credinţa că încă mai sunt generaţii care cunosc cuvintele vechi din zona noastră şi  deseori  se gândesc cu nostalgie la anii copilăriei, la “pita cu unsoare împănată cu ceapă şi presărată cu sare, piper şi pip

arcă rîjnită, la tocana dă croampe cu carnie, la plăcinta coardă cu mac…” la obiceiurile şi tradiţiile de la sat.

Reacţiile pozitive au apărut în scurt timp. Aşa că poveşchile lu’ bace Toghiere au început să  curgă uşurel, una după alta, ajungând astăzi la a 150 – a poveste publicată. Întotdeauna, în viaţă, de la vorbă la faptă e un pas. Uneori pasul e mic, alteori e atât de mare încât ne e de-a dreptul groază să-l facem, nu de altă da’ “din zîsa lu’ bace Toghiere ni-am puchia dăjghina”. Şi cum frica-i mare, multe idei nu ajung în “praftică” niciodată. Când însă îţi iei inima în dinţi, cu ajutor de Sus dar şi de la oameni, poţi duce ceea ce începi, la bun sfârşit.

Aşa s-a întâmplat şi cu bace Toghiere care în scurt timp a ajuns un personaj cunoscut, atât de cunoscut încât astăzi este un brend (marcă inregistrată şi model industrial protejat).
Presărate cu multe cuvinte vechi, poveştile nu sunt doar aducătoare de zîmbete sau chiar hohote de râs, ci ele vin sã împrospăteze în minţile şi sufletele cititorilor amintirile anilor frumoşi petrecuţi la ţară, casele vechi, uliţele satului, laviţele de la uliţă, chipuri de oameni, obiceiuri, fel şi fel de mâncăruri şi plăcinturi. n brend (marcă inregistrată şi model industrial protejat).

Datorită interesului crescut al din ce în ce mai multor cititori, poveştile au fost republicate în reviste de câte zece episoade. Astfel au apărut, până în prezent, 10 reviste (ISSN 1843-8032), care au fost difuzate cititorilor din municipiul şi judeţul Arad precum şi Bibliotecii Naţionale a României şi Bibliotecii Judeţene Arad.

Intra si pe www.bacetoghiere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *