Lenjerii de pat de lux: exuberanta la superlativ

Indiferent de statutul social, de bogatie, de educatie, de specie, fiecare organism are nevoie de odihna. Somnul ajuta la “reincarcarea bateriilor”, sau cum spun oamenii de stiinta ajuta la regenerarea si odihnirea creierului si a organismului. Cercetatorii au descoperit inca de pe vremea celui de-al doilea razboi mondial ca niciun organism nu poate rezista fara somn pentru o perioada mai mare de 10 zile. Totusi, nici odihna nesatisfacatoare nu ne ajuta prea mult. Fiecare organism are propriul ceas biologic care ii dicteaza corpului si creierului cate ore de somn are nevoie pentru a functiona in conditii optime.

Tocmai de aceea, indiferent de orice alt considerent societal, somnul trebuie sa fie egal pentru toata lumea. Somnul este unul din lucrurile care ne  unesc, dincolo de ingradirile societatii. Avand in vedere importanta cruciala a somnului in vietile noastre, am hotarat sa va povestesc catev ceva despre paturile oamenilor de pretutideni, de felul lor de a dormi.

Spre exemplu, nordicii, care au o zi cat jumatate de an si o noapte pentru cealalta jumatate, au un program de somn putin diferit de al nostru. Din cauza situarii lor la polul nord, ziua tine 6 luni de zile, timp in care soarele este mereu prezent, in timp ce restul de 6 luni pe an intunericul nu este deplin, ci mai degraba un crepuscul confuz, care destabilizeaza organismul uman. Nordicii au, deci, un program adaptat la conditiile geografice si reusesc sa dorma doar cu ajutorul unor jaluzele opace, pe timpul verii (zilei), si inveliti in lenjerii de fleece sau polar. Pentru ei, probabil, lenjerii de pat de lux inseamna cea mai calduroasa lenjerie ce se gaseste in magazine.

Pe de alta parte, cei de la ecuator folosesc lenjerii de pat de in, sau bumbac, pentru ca temperatura ridicata le permite doar asta.

Oamenii saraci din zonele defavorizate din Africa sau America de Sud, sunt norocosi daca pot dormi intr-un pat. Pentru ei,orice lenjerie este o lenjerie de pat de lux.

La polul opus, cei mai bogati dintre pamanteni sunt fie foarte excentrici, fie foarte simpli. Oprah, una dintre cele mai influente femei din lume a declarat intr-un interviu ca nu poate dormi pe alt fel de material, decat cel fabricat din bumbac egiptean, insa fara vreo alta extravaganta. Exista insa si latifundiari carora le place sa doarma doar in cearceafuri cusute cu fir de argint, aur sau platina. O alta extravaganta este cea a unei vedete de peste ocean care a declarat ca nu se poate inveli decat cu paturi de angora alba, si nu accepta sa doarma pe alt cearceaf decat cel produs manual in America de Sud, din bumbac de cea mai inalta calitate.

Gusturile si excentricitatile oamenilor pot fi bizare uneori, insa la baza, toti isi doresct acelasi lucru: comoditate si odihna. Somnul ajuta la regenerarea neuronilro, astfel ca ne face mai destepti.

In definitiv somnul este reconfortant indiferent de zona geografica, important este sa ne simtim ca acasa atunci cand spunem : noapte buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *