Obiceiuri de ziua Sfintilor 40 de Mucenici!

SFINTII 40 de Mucenici! Astazi este Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, zi in care femeile, de data asta,trebuie sa pregateasca, din aluat, „muncenicii”. Traditiile nu mai sunt, din pacate, respectate , iar femeiele de la tara au renuntat la framantat si s-au reprofilat pe comenzile la patiserie. 9 martie- Sfintii 40 de Mucenici

Tradiţia pare sa nu fi fost uitata în cazul barbatilor care astazi ar trebui sa bea 44 de pahare de vin. Pe data de 9 martie, dupa obiceiurile strabune, se scotea plugul la arat, dupa care, plugarii, doi la numar, stateau cu capetele descoperite inaintea boilor sau a cailor, iar femeile ieseau din casa, cu traista intr-o mana, pentru plugari, iar in cealalta un vas cu apa sfintita,tamaie si busuioc.

In fata animalelor de munca se aseza un ou, iar daca oul ramanea intreg, dupa pornirea carului, atunci si plugarilor le mergea bine pe toata perioada plugaritului si era un an bun.

Ziua de 9 martie se considera in traditia populara, ca Sfintii Mucenici se aduna pentru a participa la un sobor de dezghetare a pamantului si de slobozire a caldurii.

Deasemenea, ziua Sfintilor 40 de Mucenici este si o zi de prognoza meteo, deoarece se considera ca daca ploua pe 9 martie, va ploua si de Pasti, daca tuna, vara va fi prielnica tuturor culturilor, iar daca ingheata in noaptea dinaintea acestei zile, atunci va fi o toamna lunga.

Se spune ca cele 40 sau 44 de pahare de vin (oamenii credeau ca vinul baut la Mucinici se transforma de-a lungul anului in sange si putere de munca). „Sfintisorii” sunt facuti din aluat dospit si au forma  cifrei opt, cifra echilibrului. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor, mai ales copiilor din vecini.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *