Proteza genunchi – inlocuirea articulatiei de genunchi

Evolutia tehnologiei a adus beneficii si in medicina, beneficii fara de care viata noastra nu ar fi fost atat de placuta. In cazul in care suferi de gonartroza, iar tratamentele nechirurgicale precum medicatia si utilizarea unor elemente ajutatoare la mers (baston, carje, cadru de sprijin) nu mai dau rezultate, va trebui sa iei in considerare interventia chirurgicala de protezare a genunchiului.

Este important sa stim ca genunchiul este format din capatul inferior al femurului, capatul superior al tibiei si rotula. Cele trei oase se unesc intr-un loc acoperit cu un cartilaj articular, care este neted si care protejeaza oasele si le permite sa se miste usor.

Intr-o situatie normala, toate aceste componente functioneaza armonios, dar daca ai o afectiune de tipul gonartrozei sau un accident care perturba aceasta armonie si genereaza durere, acest lucru duce la scaderea fortei musculare si diminuarea mobilitatii. De aceea a aparut proteza genunchi, cea prin care ne recapatam mobilitatea si forta musculara.

Daca si tu ai astfel de probleme de sanatate si iti doresti sa afli mai multe detalii, ramai la acest articol pentru a te informa cat mai bine.

In ce consta inlocuirea articulatiei de genunchi cu o proteza genunchi?

Acest procedeu (protezarea genunchiului) poate fi denumit mai corect „refacerea suprafetei” genunchiului, pentru ca doar cartilajul articular este in realitate inlocuit.

Inlocuirea articulatiei genunchiului cu o proteza implica trei sau patru etape de baza:

Prima etapa consta in pregatirea osului. Pentru inceput, zonele deteriorate ale cartilajului articular sunt indepartate impreuna cu o mica parte din osul de dedesubt.

A doua etapa consta in aplicarea implantului (de metal). Zonele deteriorate ale cartilajulului indepartat sunt inlocuite cu implanturi metalice care recreeaza suprafata articulatiei. De cele mai multe ori aceste elemente metalice se cimenteaza in os.

A treia etapa consta in aplicarea unui distantier. Apoi se insereaza un distantier de polietilena (plastic) intre componentele metalice pentru a asigura o suprafata lina de alunecare.

A patra etapa consta in refacerea suprafetei rotulei. Iar la final, suprafata articulara a rotulei poate sau nu fi refacuta. Depinde de la un caz la altul. Procesul de refacere al acesteia se face cu ajutorul unei componente din polietilena (plastic).

Cand este cel mai bine sa apelezi la o astfel se solutie?

In cazul in care suferi de gonartroza sau te confrunti cu problemele mentionate in randurile de mai jos, cel mai probabil ai nevoie de o proteza de genunchi.

In cazul in care simti durere de genunchi sau rigiditatea acestuia, devine destul de inconfortabil, pentru ca iti limiteaza activitatile zilnice, inclusiv mersul pe jos, urcatul scarilor, coboratul si urcatul din/in masina. Cand intensitatea durerii creste la mersul pe jos si simti nevoia sa folositi un baston sau carje pentru deplasare mai usoara, ar trebui sa te interesezi mai mult de problema ta si sa ceri sfatul unei persoane specializate daca ai nevoie de proteza genunchi sau nu.

Daca simti durere moderata sau severa de genunchi care nu cedeaza in timpul repausului diurn sau nocturn, iarasi trebuie sa consulti medicul specialist

Daca ai genunchiul deformat, adica arcuirea genunchiului spre interior sau exterior (picioare in X sau in paranteza), este recomandat sa ai proteza genunchi.

Daca simptomele si durerile nu dispar cu alte tratamente nechirurgicale, precum medicatia antiinflamatorie, infiltratiile intraarticulare, fizioterapia sau alte interventii chirurgicale, proteza de genunchi poate fi singura solutie, care din fericire exista.

Asadar, proteza genunchi este cea care ne ajuta sa ne recapatam mobilitatea si forta musculara in propriile picioare si ne ajuta sa depindem cat mai putin de persoanele din jurul nostru sau de alte elemente de sustinere cum ar fi bastonul, carja, cadrul etc. Medicina a evoluat si este in plina dezvoltare. Ceea ce nu se putea vindeca acum o suta de ani, acum a devenit doar un mic impediment usor de rezolvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *