Viata fara becuri led

Ceea ce majoritatea dintre voi nu stiti este ca existenta noastra, mai bine zis traiul nostru de zi cu zi se bazeaza pe lumina. Fie ea naturala sau artificiala, lumina este, dupa oxigen, unul dintre cei mai importanti factori ai existentei omenesti, dar si a existentei, in general. Nu ar exista nimic, daca nu ar exista lumina mai intai.

Asa se face ca inca din cele mai vechi timpuri am avut nevoie de moduri de a ilumina mediul in care traim, pe perioada crepusculului si a noptii. Daca la inceput foloseam focul pentru a crea lumina, in prezent folosim un altfel de foc, cel incandescent. Cu alte cuvinte, pana nu demult, nu exista casa care sa nu aiba becuri incandescente (incalzite pana aproape de punctul de topire, pentru a degaja fotoni – particule de lumina), insa de prin anii 60 lumea s-a mai schimbat inca putin. Becurile cu filament aveau o sperata de viata destul de scurta, puteai sa incalzesti filamentul de un numar limitat de ori inainte ca acesta sa se distruga.

Un om de stiinta american a inventat un bec, care pentru a lumina, nu avea nevoie de incandescenta, deci nu mai putea fi distrus de caldura emanata de aceasta incandescenta. Este vorba de becul led, becul care lumineaza in urma unui proces rece. Ledul este un chip de mici dimensiuni  pus intr-un spatiu la fel de mic, umplut de regula cu fosfor. Atunci cand curentul electric ce este condus prin chip catre fosfor, pune in miscare electronii din acest element. In urma aceste miscari rapide a electronilor, fosforul degaja electroni – adica lumina.

La inceputuri, existau doar becuri led rosii, sau mai bine zis infrarosii, cu alte cuvinte nu propagau lumina vizibila, si erau folosite doar in experimente stiintifice. Inventatorul sau a vazut insa potentialul unui bec atat de mic (cativa milimetri), singura problema era sa-l poata face sa lumineze in culori vizibile.

Dupa cateva incercari esuate, inventatorul Holonyak, a reusit sa creeze ledul care lumina galben, rosu sau verde. Prin anii 70 a reusit sa creeze led-ul albastru, iar dupa ce a combinat lumina verde cu cea rosie si cu cea albastra a reusit sa obtina lumina alba, atat de folosite in zilele noastre. La o simpla privire in jurul nostru, vom constata ca in prezent peste 60% din aparatele electrice pe care le folosim au in componenta lor becuri led, de diferite culori.

Televizorul, telefonul, aparatele electrocasnice, toate au in componenta cel putin un bec led.

Avand in vedere consumul de curent electric diminuat cu peste 75% fata de becurile incandescenta si cu o viata de aproximativ de 20 de ori mai lunga, ledul a devenit una din sursele de iluminat, in societatea noastra, asa ca intrebarile “ce s-ar intampla daca nu am mai avea becuri led?” sau “cum ar fi fost lumea daca  nu s-ar fi inventat aceste becuri” sunt legitime, si mai ales importante, pentru ca doar asa reusim sa constientizam cat de importante sunt aceste mici obiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *