Alege un nutritionist in Iasi!

O nutritie buna este conditia sanatatii. O alimentatie inadecvata poate slabi sistemul imunitar. Nutritia aduce corpului energia de care are nevoie pentru a-si mentine buna functionare, activitatile si greutatea. Problemele de nutritie pot decurge dintr-o alimentatie insuficienta (malnutritie) sau din cauza faptului ca organismul nu absoarbe sau absoarbe putin elementele nutritive prezente in alimentele consumate (malabsorbtia).

Iata citiva factori susceptibili de a antrena malnutritia:

Incapacitatea de a procura alimentele necesare din cauza unui venit limitat

Un apetit scazut datorita unei depresii, boli sau efecte secundare datorate medicamentelor

Dificultatea in masticarea si inghitirea mâncarii datorita unei boli a gingiilor sau dintilor, ulcerelor la nivelul gurii sau gâtului.

Teama de a vomita mincarea in cazul starilor de greata.

Senzatia de a fi plin chiar daca hrana a fost putina deoarece stomacul nu se videaza adecvat de mâncarea ingerata.

Factori susceptibili de a cauza malabsorbtia:

O infectie la nivelul stomacului sau intestinelor care reduce capacitatea intestinelor de a absorbi elementele nutritive care se gasesc in alimentele ingerate.

Daca alegi un nutritionist in Iasi vei observa ca totul va reveni la normal.

O diaree cauzata de infectiile la nivelul stomacului si intestinelor sau datorata efectelor secundare ale medicamentelor.

Alimentele pe care le consumam sunt compuse din trei elemente: proteine, materii grase si glucide (sau hidrati de carbon). Unul din obiectivele unei bune nutritii este acela de a obtine un bun echilibru al acestor elemente.

nutritionistProteinele sunt compuse din diferiti acizi aminati. Acesti acizi aminati se combina in diferite moduri pentru a forma musculatura, pielea si parul, dar si o parte din sistemul imunitar si tesuturile organismului.

Alimentele bogate in proteine cuprind: carnea rosie, carnea de pasare, pestele, ouale, nucile, cerealele, fasolea, grauntele. Este de preferat consumarea proteinelor provenite din diferite surse alimentare pentru a beneficia de o mai buna varietate de acizi aminati.

O alimentatie sanatoasa ar trebui sa contina 2-3 portii de alimente bogate in proteine in fiecare zi. O portie poate insemna o bucata de carne de marimea unui pumn, o jumatate de ceasca de fasole, doua oua. Un cabinet nutritie in Iasi poate fi pentru tine solutia ideala.

Exista diferite tipuri de lipide si fiecare are un anumit rol in organism. Lipidele servesc drept „perna” pentru a proteja organele interne, la inmagazinarea energiei pentru o utilizare ulterioara, la formarea invelisului extern al celulelor; ele intra deasemenea in compozitia unui numar mare de hormoni. Lipidele contribuie totodata si la transportul vitaminelor A, D, E, si K in ansamblul organismului.

Grasimile saturate sunt grasimi de origine animala care se gasesc in unt si anumite parti ale carnii rosii. Ele pot creste nivelul de colesterol si pot ocaziona probleme inimii.

Grasimile polisaturate provin din uleiurile vegetale precum margarina, uleiul de arahide si porumb. Conform unor studii, aceste grasimi ar putea avea ca efect reducerea numarului de limfocite T prezente in sistemul imunitar. Din contra, ele sunt mai putin susceptibile in a creste nivelul de colesterol decât grasimile saturate.

Grasimile mononesaturate se regasesc in uleiurile vegetale precum uleiul de masline si uleiul de canola. Aceste grasimi nu au efecte negative asupra sistemului imunitar sau a nivelului de colesterol.

Acizii grasi omega-3 sunt numiti acizi grasi esentiali, deoarece organismul este incapabil sa ii fabrice, ei fiind asimilati din alimente. Acestia se gasesc in grasimile de peste si fructe de mare, in anumite tipuri de fasole. S-a demonstrat ca acesti acizi au ca efecte binefacatoare reducerea bolilor inimii si ameliorarea sistemului imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *