Ce reprezinta un document cmr de transport?

Cmr este prescurtarea ce vine de la acordul international ce priveste contractele de transport. Aceste documente au rolul de a reglementa transportul marfii de orice tip, cu autocamioane.

Cmr-ul se utilizeaza cand locurile de incarcare si de descarcare sunt in state diferite. In prezent, acest acord este valabil in majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca acest document este destinat in mod exclusiv doar transporturilor de marfa cu vehicule rutiere de mare tonaj.

Mai exact, acest tip de act cuprinde urmatoarele date: numele expeditorului, numele destinatarului, documente insotitoare, tipul si cantitatea de marfa ce se transporta, transportatorul si numarul de inmatriculare al autovehiculului.

Fiecare informatie se completeaza intr-un mod corect, pentru a nu exista erori de continut si nereguli.

Fiind un document de mare importanta, se realizeaza in 3 exemplare originale. Primul, numit si dovada primirii se pastreaza de catre expeditor, dovada livrarii se inmaneaza transportatorului iar cel de-al 3 lea este dat destinatarului.

In unele situatii, pe langa datele precizate mai sus, cmr-ul de transport poate sa mai contina si cheltuielile de transport, sumele ramburs ce se platesc de catre destinatar, valoarea totala a marfii, instructiuni cu privire la conditiile de transport(in cazul produselor ce se pot deteriora cu usurinta), termenul la care trebuie sa se faca livrarea, etc.

Pentru fiecare lot de marfa se va intocmi documentul cmr, deci acesta este obligatoriu de realizat. In cazul in care politia opreste un tir si acesta nu are toate actele necesare, soferul primeste amenda foarte mare.

Factura de transport este esentiala in cazul multor societati de transport din Romania, fiind un punct de interes pentru acestea.

Legislatia aflata in vigoare prevede ca fiecare transportator sa detina un document cmr, pentru a circula in norme si a nu exista nici un fel de incident.

Conventia CMR are o mare notorietate in intreaga lume, fiind incheiata in orasul Geneva in anul 1956. Inca de atunci, se respecta aceeasi regula cand vine vorba de transportul international de marfa.

Pe orice document Cmr de transport exista si o sectiune cu informatii facultative, unde se poate trece orice informatie pe care expeditorul o considera utila, cum ar fi penalitatile ce apar in cazul intarzierii transportului, clauze, etc.

Transportatorul este cel care isi asuma toate daunele in cazul in care exista un accident, avand asigurare pentru marfa.

Transportul international este foarte avantajos pentru firmele din Romania ce vor sa isi extinda activitatea si in alte tari.

In prezent, documentul cmr de transport este un formular tipizat, ce poate fi achizitionat din mai multe locuri, atat online, cat si din magazinele de specialitate. In functie de preferinta, putem opta pentru mai multe exemplare, in cazul in care efectuam des transporturi internationale de marfa.

Concluzionand, scrisoarea de transport, denumita si Cmr este foarte importanta pentru transportatorii de marfa, deci nu trebuie sa lipseasca din documentatia pe care o au cu ei tot timpul. Pentru a fi in conformitate cu legile din Romania, este neaparat sa respectam acest pas si sa completam corect documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *