Cum i-a impulsionat criza, pe romani

La un ultim recensamant, existau aproximativ 500.000 de someri in Romania. Da, asa este aproape jumatate de million de romani nu au un loc de munca stabil. Este o statistica trista, insa adevarata. Totusi, sa nu credeti ca nu se mai poate face nimic pentru tinerii romani, sau ca suntm cea mai “nefericita” tara din cate exista. Nu, sunt tari care au o rata a somajului mai mare de 20-30%, procent urias care insa nu este valabil si pentru noi.

Vestea buna este ca economia tarii noastre incepe incet, incet, sa se dezmorteasca. Angajatorii incep sa devina mai interesati de moduri in care sa-si faca afacerile sa creasca, iar angajatii sunt mai dispusi sa invete lucruri si aptitudini noi, fapt care face ca intregul sistem sa functioneze mai bine. De fiecare data cand oamenii au simtit ca totul merge in jos, fiecare dintre noi a incercat sa opreasca acest lucru prin tot felul de artificii. Fie ca a fost vorba de gasirea unui al doilea job(lucru destul de imposibil daca nu erai supra calificat pentru el), fie au incercat sa se descurce cu ajutorul talentelor lor inascute.

Asa se face ca peste noapte au aparut sute de confectionatori de bijuterii handmade, decoratiuni facute manual, designeri vestimentari ieftini care nu avusesera loc pe piata, inaintea crizei si tot felul de antreprenori care incercau cu ajutorul unei mici afaceri sa se descurce de la o zi la alta. Avantul pe care aceasta nisa l-a luat a fost nemaintalnit in Romania. Oamenii erau de obicei foarte suspiciosi cu privire la pretul si calitatea lucrarii asa ca, inainte de criza economica, acest domeniu a fost, mai degraba ignorat. Odata cu scumpirea nivelului de trai, prin taierile salariale, oamenii – indeosebi femeile – au incercat sa suplimenteze lipsa unui buget mare, cu achizitiimai mici si de efect. Astfel se explica multitudinea de persoane care confectioneaza obiecte handmade.

Un alt domeniu care a cunoscut o apreciere rapida, a fost industria online. Aici putem include mai multe sub-domenii printre care amintim specialistii SEO, modelele de videochat, specialistii in web design, gazetarii care s-au mutat in mediul online datorita gratuitatii acestuia, si multe alte ramuri economice, insa acestea au fost  si sunt inca, cele mai populare.

Motivul popularitatii acestor domenii ce tin mai mult de mediul online,  este pretul. Un salariu pentru un model de videochat ajunge si la cateva mii de dolari, iar un specialist SEO, in functie de contractele pentru care lucreaza, poate ajunge sa castige si el cateva mii bune de dolari.  Chiar si un designer web, poate obtine contracte de pana la zeci de mii de dolari, in functie de partenerii cu care lucreaza. In functie de tara cu care lucreaza cei din mediul onlie, veniturile fluctueaza, insa sunt oricum mai mari decat in tara noastra.

O concluzie preliminara ar fi ca  marea criza economica a impulsionat oamenii cu spirit antreprenorial din Romania.  I-a motivate sa caute mijloace de intretinere in alte medii, in alte domenii decat cele obisnuite, si iata, ca a dat rezultate. Mare parte dintre antreprenorii din timpul crizei, sunt oamenii de success de astazi care au stiut sa profite de oportunitatea aparuta, peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *