Cum se defineste formularul a1?

Fiecare dintre noi a auzit cel putin o data de importanta formularului a1, in cadrul domeniului transporturilor.

Ei bine, acest document are un rol esential, deoarece atesta achitarea in tara de provenienta a salariatului, a tuturor contributiilor sociale, ceea ce inseamna ca nu mai are aceasta obligatie in tara in care se deplaseaza in scop profesional.

Printre principalele beneficii ale acestui certificat portabil se numara: apartenenta la sistemul de asigurare din Romania, pe o perioada de 2 ani, recunoasterea calitatii profesionale la nivel international, inregistrarea tuturor orelor de munca, ceea ce inseamna ca in momentul in care salariatul doreste sa se pensioneze, nu mai este necesar sa contacteze institutiile de securitate sociala din statele unde a lucrat.

In cadrul unei firme, fiecare departament are rolul sau. De aceea, completarea dosarelor pentru obtinerea formularelor a1 se realizeaza de catre expertul contabil, care are competenta profesionala necesara in cadrul acestui demers.

Antreprenorii trebuie sa se ocupe de alte activitati, ceea ce inseamna ca nu au timpul necesar pentru completarea si depunerea dosarelor la CNPP. Ba mai mult, nu detin informatiile necesare cu privire la documentele ce trebuie puse la dosar, ceea ce inseamna ca pot aparea erori de continut ce duc la respingerea cererii de obtinere a formularului a1.

In mod normal, acest document portabil are o valabilitate de 24 de luni, ceea ce inseamna ca in momentul in care expira, trebuie returnat la CNPP, alaturi de un proces verbal de predare.

Daca ne aflam in situatia in care ni se prelungeste perioada de detasare, este bine de stiut ca formularul a1 poate fi prelungit pana la 36 de luni, doar daca se face o pauza de o luna, timp in care salariatul trebuie sa se reintoarca in Romania.

O cerinta impusa de Casa Nationala de Pensii Publice se refera la numerotarea tuturor documentelor aflate in dosar, pentru a evita ratacirea unui act. Ba mai mult, in momentul depunerii dosarului, se declara si numarul de foi aflate in el.

Dupa cum bine stim, formularul a1 este obligatoriu pe teritoriul tarilor membre ale Uniunii Europene, de aceea, obtinerea lui este deosebit de importanta pentru salariatii firmelor de transport international.

De asemenea, formularul a1 poate fi obtinut si de catre lucratorii independenti ce presteaza pe o perioada de timp determinata servicii de transport intr-un stat strain.

Sa nu uitam ca lipsa documentului portabil a1 atrage cu sine consecinte. Firma va trebui sa plateasca asigurarea salariatului in tara respectiva, care nu este tocmai ieftina, deci vorbim de o pierdere financiara semnificativa.

Cel mai bine este ca angajatorul sa apeleze la servicii profesionale de contabilitate, in vederea obtinerii formularului a1 pentru fiecare salariat in parte. In acest fel, nu vor exista intarzieri si totul se va desfasura in parametri optimi.

Asadar, observam ca documentul portabil a1 se defineste ca un atestat al fiecarui salariat in parte, prin care se atesta faptul ca acesta face parte din sistemul de asigurare din Romania, chiar daca este detasat si lucreaza in alta tara, ceea ce inseamna ca va fi scutit de plata impozitelor in statul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *