Dificultatea tinerelor in 2015

Multe dintre tinerele pe care le intalnesc imi spun ca isi gasesc foarte greu un loc de munca. Fie ca vorbim despre munca necalificata pana la joburile care necesita pregatire anterioara, se pare ca tinerele din 2015 nu prea au loc acolo. Intrebarea logica ar fi ce este de facut? Insa eu am o intrebare care, pentru mine, are mai mult sens: de ce domnisoarele care doresc sa lucreze nu au un loc de munca?

Raspunsul ar fi destul de simplu – pentru ca nu sunt destule locuri de munca, pentru ca nu sunt destui bani, insa daca stam sa ne uitam la indeaproape la aceste raspunsuri vom vedea ca este de fapt plutesc pe o suprafata foarte subtire.

Adevarul este ca majoritatea angajatorilor cauta doar ceea ce le convine mai mult. Adica, daca vorbim de industria alimentara, spre exemplu ospatarie – clar vor fi angajate domnisoare cu sau fara experienta, domnisoare sa fie. De ce? Pentru ca frumosul atrage clienti, bineinteles. Aceeasi strategie este adoptata si in domeniul videochat. Nu spun ca este o strategie gresita, dimpotriva. Insa mi se pare ca domnisoarele angajate pot sa faca mult mai mult de atat, chiar si pe pozitiile pe care sunt angajate. Marii proprietari de afaceri de agest gen insa, nu se gandesc ca fetele care lucreaza pentru ei ar putea sa creasca, de fapt in afacerea lor. Marii angajatori nu dau posibilitatea angajatelor sa creasca, sa se  dezvolte, sa fie mandre de ele. De aceea, cred cu tarie ca una dintre dificultatile tinerelor din 2015 este incapacitatea de dezvoltare.

Desigur, exista si domnisoare care au reusit, acestea fiind adevarate deschizatoare de drumuri, insa ele au avut ceva ce foarte multe tinere nu au: determinare. Este adevarat ca societatea romaneasca este inca patriarhala, insa asta nu inseamna ca trebuie sa se dea batute. Cred ca stiti cu toate acel titlu faimos de carte : fetele bune ajung in rai, cele rele unde vor ele. Cred ca tinerele din ziua de azi trebuie sa interpreteze aceasta rautate ca determinare. Trebuie sa nu lase nimic, niciodata sa le calce in picioare, sa nu se dea batute atunci cand intalnesc primul obstacol si nici sa nu dispere daca ceva nu merge conform planului.

In mod natural, obstacolele exista, insa determinarea este singurul atu pe care acestea il au. De asemenea, indiferent de domeniul pe care il aleg, perseverenta este idee care trebuie sa primeze in mentalitatea tinerelor. Este adevarat, ca in unele domenii este foarte dificil sa lucreze, ca si femei, (mineritul, munca fizica tehnica si mecanica dar si alte domenii strict masculine), insa pe piata sunt deja atat de multe domenii care nu fac diferenta de sex, incat cerul este limita. Joburile online sunt in prezent oarte cautate, iar pentru acestea chiar nu conteaza sexul, educatia sau experienta.

Retineti fetelor, doar pentru ca intampinati cateva obstacole, nu inseamna ca trebuie sa va descurajati. Importanta perseverentei o depaseste pe cea a nivelului de educatie, sau a experientei, cu atat mai mult pe cea a genului. Cauta si tu jobul perfect pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *