Sfantul ION si traditiile acestei sarbatori!

SFANTUL IOAN BOTEZATORUL este cunoscut si sub denumirea de „Inaintemergatorul”, deoarece a anuntat venirea lui Hristos. Numele Ioan este un nume iudaic „Iohanan” care inseamna „Dumnezeu s-a milostivit”. Sfantul Ioan Botezatorul

Nici traditiile si obiceiurile populare nu lipsesc in aceasta zi de Sarbatoare. In satele din Maramures este obiceiul Vergelului sau, spargerea Craciunului, obicei in care fetele de maritat pregatesc cosuri cu bautura si mancare. Feciorii merg si iau fetele de acasa si le duc in curtea unde se tine Vergelul. Muzicantii sunt platiti de feciori, iar in hora intra fetele ce se vor marita in acest an si formeaza viitoarele cupluri. Petrecerea se incheie cu o masa , care sparge perioada sarbatorilor de iarna.

Tradiția populară spune ca Sfantul Ioan este protectorul copiilor. Se spune ca ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului!

Tradiția mai spune că în dimineața zilei de Sfantul Ion, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Arad Press ureaza tuturor ce poarta acest nume : La multi ani!

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *