Ustensile necesare pentru laboratorul tau

Daca esti detinatorul unui laborator sau daca intentionezi sa utilezi un astfel de laborator cu toate ustensilele necesare, atunci urmatoarele randuri ar putea sa iti fie de folos. Exista numeroase tipuri de echipamente si de ustensile care ar putea fi necesare intr-un laborator, asa ca vom vorbi pe scurt despre cele mai importante dintre ele, astfel incat sa faci o alegere informata. Acestea pot sa difere, bineinteles, si in functie de necesitatile si scopul catre care va fi utilizat laboratorul. De aceea, pe langa toate ustensilele esentiale, ai putea sa te orientezi si catre spectometre de fluorescenta, pentru a fi pregatit de orice posibilitate.

Care sunt ustensilele de baza ce nu trebuie sa lipseasca dintr-un laborator?

Orice persoana care lucreaza intr-un laborator stie ca sunt anumite echipamente care nu pot lipsi pentru ca toate experimentele si masuratorile sa se efectueze in conditii de siguranta si sa ofere rezultate cat mai exacte. Fara aceste ustensile, analizarea diferitelor tipuri de date ar fi mult mai dificila, iar concluziile rezultate ar putea fi eronate. De aceea, trebuie sa te informezi foarte bine inainte de a pune lucrurile in miscare si sa iti alegi cu atentie produsele pe care urmeaza sa le achizitionezi.

Cateva dintre echipamentele care nu trebuie sa lipseasca dintr-un laborator sunt:

  • Eprubetele si paharele

Exista multiple tipuri de pahare si eprubete care iti pot fi de folos in laboratorul tau. Printre ele remarcam:

  • Paharele cilindrice. Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de pahare Berzelius. Acestea vin in variante de diferite capacitati si se folosesc in mod uzual pentru prepararea substantelor si pentru incalzirea sau transferarea solutiilor si a reactivilor lichizi.
  • Eprubetele clasice, denumite in mod stiintific Erlenmayer. Acestea sunt folosite in special pentru experimente ce necesita cantitati mici de lichide.
  • Baloanele de sticla

Acestea au multiple roluri in cadrul unui laborator. Ele vin in diverse forme, fiecare dintre ele fiind potrivita pentru diverse experimente. Acestea pot avea forma de mar sau para, pot fi cu fund rotund sau plat, cu gat lung sau scurt. Unele dintre ele se pot folosi pentru incalzirea sau distilarea substantelor, in timp ce altele pot fi folosite pentru a masura diferite cantitati de lichide (cele cu gat lung, intrucat au semne de gradatie pe ele)

  • Cilindri gradati

Acestia, asa cum le spune si numele, au un rol foarte important in masurarea cantitatilor de lichid ce urmeaza a fi utilizat in experimente. Capacitatile lor variaza intre 5 – 1000 cmc

Toate aceste ustensile mentionate anterior sunt doar cateva dintre dotarile necesare unui laborator. Acestea reprezinta un nivel de baza. Dar, un laborator mai bine dotat se poate orienta si catre spectometre de fluorescenta. Acestea sunt utilizate in mai multe domenii de activitate precum:

  • Analiza materialelor lichide si solide;
  • Identificare si masuratori cantitative si semicantitative
  • Sinteza si caracterizare nanomateriala.

Spectroscopia de fluorescenta de raze X poate reprezenta o metoda complementara de analiza, pe langa alte tipuri de echipamente analitice dintr-un laborator. Aceste echipamente prezinta mai multe avantaje. Acestea sunt ca proba poate fi pregatita in prealabil, analiza multielement este rapida si nedistructiva si pot oferi o imagine de ansamblu a elementelor analizate si a probelor necunoscute. De asemenea, aceasta tehnica este utilizata in mai multe domenii precum cercetarea industriala, dar si in asigurarea calitatii analizei criminalistice.

In concluzie, pentru a beneficia de un laborator dotat corespunzator, exista mai multe elemente care trebuie luate in calcul. De asemenea, pentru a beneficia de si mai multe ustensile, puteti achizitiona si spectometre de fluorescenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *