Cum isi desfasoara activitatea practicienii in insolventa din Cluj?

Conform legislatiei aflate in vigoare, practicianul in insolventa are roluri multiple, de la administrator judiciar si lichidator, pana la conciliator.

Pentru a putea realiza toate aceste servicii, el va prelua functia in conditii legale, numai dupa ce primeste hotararea de desemnare intr-un proces anume.

Administratorul judiciar isi va exercita atributiile pe care instanta le prevede, avand un rol important atat in perioada de observatie, cat si pe intreaga durata a procedurii de reorganizare.

Lichidatorul este numit sa conduca activitatea debitorului, in situatia in care vorbim despre faliment. El va trebui sa efectueze toate atributiile, atat cele prevazute de lege, cat si cele ce sunt stabilite de catre instanta de judecata.

Toate sarcinile pe care practicienii in insolventa din Cluj trebuie sa le aiba in vedere sunt precizate in Legea nr 222 din 2012.

In prezent, legea de aprobare permite acestora sa isi exercite profesia fie in cabinetele individuale, fie in cadrul societatilor cu raspundere limitata, adica SRL-urile.

O noutate este reprezentata de faptul ca practicienii in insolventa ce au studii juridice pot sa beneficieze de vechime in aceasta specialitate.

Practicienii se definesc ca persoane ce conduc procedurile de insolventa, precum si cele de lichidare voluntara sau pe cale amiabila.

Pentru a deveni practician in insolventa, o persoana trebuie sa aiba o diploma ce atesta studiile superioare din domeniu, precum si o experienta de minim 3 ani in sectorul juridic sau economic.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca profesia este compatibila si cu alte activitati din domeniul juridic. Acestea sunt: meseria de avocat, expert contabil, expert tehnic, evaluator, auditor financiar, etc.

Putem spune ca practicienii in insolventa din Cluj sunt si niste ghizi pentru persoanele ce se afla in faliment, ajutandu-i sa gestioneze cat mai bine aceasta situatie destul de neplacuta.

Avand in vedere faptul ca mediul de afaceri este foarte dinamic, unele firme pot sa intampine dificultati, ca urmare a inadaptarii la noile conditii impuse de lege si se confrunta adesea cu insolventa.

De aceea, activitatea practicienilor in insolventa a capatat amploare in ultimii ani, ei devenind foarte importanti pentru intreaga societate.

Exista si cateva cazuri cand profesia de practician in insolventa este incompatibila cu alte meserii, spre exemplu, cu cea de notar public sau executor judecatoresc.

Examenul ce se organizeaza pentru dobandirea calitatii de practician stagiar se face anual, la nivel national, conform prevederilor din Romania.

In ceea ce priveste documentele necesare pentru acest examen, acestea sunt: cererea de inscriere, CV, copia diplomelor de licenta, cazierul judiciar, dovada ce atesta ca persoana are 3 ani de experienta in domeniu, declaratie notariala, precum si certificatul de casatorie, unde este cazul.

Concluzionand, practicienii in insolventa isi desfasoara activitatea in cazul in care o persoana fizica sau o firma intra in faliment, iar ei se ocupa de gestionarea eficienta a acestei situatii, astfel incat lucrurile sa fie benefice atat pentru partea prejudiciata, cat si pentru persoanele ce au datorii ce nu pot fi achitate. Cunostintele juridice si economice ii ajuta sa se descurce cu brio indiferent de complexitatea cazului la care lucreaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *